The Pewtar Corridor, Dumfries House

Dumfries House is a Palladian country house in Ayrshire, Scotland Built between 1754 and 1759 for William Dalrymple, 5th Earl of Dumfries, by John Adam and Robert Adam, and with a unique collection of Chippendale furniture, the House has been described as an 18th century time-capsule since the principal rooms and their contents have remained virtually unchanged for 250 years. For the last 30 years Nevin of Edinburgh has worked at Dumfries House carefully maintaining and restoring the rooms.

The wall decoration in the Pewter Corridor, part of Robert Weir Schultz’s late 19th century extension to Dumfries House had been almost completely painted out in the 1960s. Decorated in 1905 by Walter Haratio Nelson, the scheme is an aray of lavish stencil designs, trompe' l'oeil and gilding. The corridor is an 'L' shape and has 8 domed sections with ornately carved plaster pillars supporting each one. The architraves and windows also have very ornate details surrounding them. A team of 4 highly skilled craftsmen completed the project from start to finish in 8 weeks. Tracing the original decorative scheme, carefully and traditonally cutting the stencils and hand mixing the colours to match the original which was uncovered on one of the domes.

The final result ending in One of Scotlands most beautiful corridors brought back to life by The Specialist Team at Nevin of Edinburgh.

Image gallery